Kalle L. Jensen
Bønne & land: 100% Arabica fra Etiopien.
Købt i: SuperBest
Pris: 45kr.-/400g. Kilopris: 112,5kr.-
Ristningsgrad: Let Mørkristet.
Duft efter brygning: Tydelig duft af mørkristning. Duft af jord, mørke duftnuancer - lidt en duft af malt også. Faktisk en ret spændende duft!

Undercover..
Smagsindtryk: De holder hvad de lover! En tydelig smag af jord-noter, der nænsomt bliver omfavnet af en lille smule syrlighed fra frugter, der ganske rigtigt leder tankerne hen på en smule mørk chokolade. Selvom det er en mørkristet kaffe, er der ikke nogen overdrevet stor bitterhed i kaffen. Smager rigtig godt, når den er nybrygget..... Når den er nybrygget.... Og varm og dejlig.. MEN. Når kaffen bliver køligere, kommer der desværre nogen ærgerlige smagsnuancer op. Den før dejlige liflige smag af bitterhed og charme fra lidt frugtige noter, vender sig om og går aggressivt til angreb på smagsløgene. Det er en djævelsk forklædning. Den dejlige nænsomme bitter kaffe-smag, bliver pludseligt en skarphed, som jeg kun kan sammenligne med nogle koffeinfri-kaffer - i sær Senseo Decafe. Jeg aner ikke, hvad det er der sker, men det er ærgerligt det sker. Som en konsekvens heraf, bliver man nødt til at drikke denne kaffe inden den når en køligere temperatur, da den smager rigtig godt som varm - men desværre mindre god som kold. Heldigvis forgår efter-smagen ikke - og her viser den etiopiske kaffe (ja, hvis du har fuldt med, har du set at jeg er ret glad for etiopisk kaffe) sig fra sin bedste side. Eftersmagen er, typisk etiopisk kaffe, en dejlig creamet afslutning, jeg kun kan sammenligne med mælk og fløde. Ellers er smagen i en nøddeskal som en mørkristet kaffe, selvom de siger den kun er "let mørkristet". Den har desuden en lille nøddesmag, som jeg ikke kan sige er grundet dårlige bønner eller bare en karakteristisk smag af denne kaffesort.

Nu reviewer jeg ALTID kaffer "au natural", dvs. uden sukker eller mælk. Men denne kaffe er som skabt til mælk. Mælken komplementerer den der lidt skarpe smag, som den får når den bliver kold - og den komplementerer i sær mørkristningen. Derfor er denne kaffe også ideél til espressodrinks - men formalingen er desværre lidt for grov til espresso/senseo-maskinen. Derfor anbefaler jeg, at man prøver at hælde en sjat varm mælk i denne nybrygget kaffe - så får du en rigtig, rigtig god nydelsesværdig kop.

Kold Kaffe Testen (Kold kaffe = alle smagsnuancer er tilstede):
Egentlig smager kaffen bedre som kold, end den gør som lunken - men bedst som varm. For som beskrevet var denne kaffe som lunken en underlig fornøjelse af bedskhed. Det er dog kun et godt tegn, at den smager fin som kold - det røber, at bønnerne er af en god kvalitet og ikke har været syge. På den anden side er dette en mørkristning - og en konsekevens af en mørkristning er, at man "brænder" den dårlige smag af syge bønner væk, så man "maskerer" smagen, hvis man har noget at dække over. Som kold er den meget bitter, og syrligheden er væk - men stadig ok.

Espresso og Latte testen:
Nu sagde jeg godt nok, at formalingen var for grov til espresso. Og hvad så, når man har en kaffemølle? Det du simplethen gør, og du kan gøre det med ALLE kaffer, hvis en formalet kaffe ikke er malet til espresso; ganske enkelt. Hæld de formalede bønner i din kaffemølle, sæt din kaffemølle til espresso-indstillingen og mal; og ud kommer espresso-bønner direkte til din Senseo eller espressomaskine.

Som sagt før, ville jeg mene, at denne kaffe egner sig godt til espresso-drinks.... Og jeg havde ganske ret. Lavede en caffelatte og uhm! Den smager virkelig godt. Smagen synes jeg kommer meget bedre til udtryk igennem espresso/Senseo - og så med en masse skummet mælk i. Til filter bliver den ret bedsk.

Konklusion
Puh. Det var svært at reviewe denne Gevalia kaffe, da det var lidt som en kamelion. Smagen er rimelig kompleks, i det smagen ændrer sig så markant fra den ene side af spektret til den anden. Af en Gevalia kaffe at være, er jeg godt nok overrasket, og kan ikke vente med at smage deres mellemristning af deres nye special-kaffe-serie "Carribean Sunrise". Jeg har svært ved at give denne kaffe en egentlig karakter, da den er så alsidig. Den spænder over at kunne drikkes som den er - men også med mælk. Men smagen ændrer sig så enormt, som en vin, igennem temperatur-intervallerne. Og dog kommer der den her lidt halv-bedske smag op, når den bliver lunken. Hmm. Det er en kaffe, der deler vandene - enten kan man lide den, eller også kan man ikke. Men en dårlig kaffe vil jeg ikke sige, det er.

Karakter: 5,5/10.
0 Responses

Post a Comment